december 7, 2024

Af

(NYUUSU – news): Et godt image et sted kan være det samme som et ødelæggende dårligt image et andet sted i verden. Det har den japanske tøjbutikkæde Uniqlo måttet erkende i de senere uger, hvor milliarder i salg er på spil i en redningsaktion for firmaets image i Kina.

Uniqlo er ”det samme som H&M – bare bedre”, som min japanske kone siger. De sælger godt og holdbart ungdomstøj til hverdagsbrug til overkommelige priser, og det hele kan lade sig gøre, fordi langt det meste af tøjet produceres på fabrikker i Kina, billigere end det ville kunne gøres andre steder. Helt parallelt med H&M og andre konkurrenter.

Uniqlo har længe haft et positivt image i Japan og omverdenen som en moderne virksomhed med ikke alene gode produkter, men også gode arbejdsforhold, mindre hierarki, flere kvinder på ledende poster osv. Men samtidig har den måttet høre på kritik for at afvise så meget at overveje at flytte noget af produktionen væk fra Kina på grund af kritisable arbejds- og menneskeretsvilkår i landet.

Uanset hierarkiet så er det stadig Uniqlos stifter og øverste direktør,  Tadashi Yanai, kendt som Japans rigeste mand, der bestemmer mest, og han kom i et tv-interview med BBC for at par uger siden til at understrege, at Uniqlo endnu aldrig i sine produkter, produceret i Kina,  har benyttet bomuld fra den vestkinesiske provins Xinjiang, hvor den muslimske lokalbefolkning diskrimineres, og hvor der er alvorlige FN-rapporter om fangelejre og systematisk undertrykkelse. Rapporter, som skarpt afvises af Kinas regering.

Det sagde Yanai selvfølgelig for at pynte på firmaets image i Vesten, men det skulle han nok ikke have sagt. I hvert fald understreger Uniqlo i dag, at det var er tale om en oversættelsesfejl fra BBC’s og andre mediers side, og at Yanai udtrykkeligt sagde ”endnu aldrig”, og at han altså ikke udelukkede, at man en dag faktisk vil begynde at benytte sig af bomuld fra Xinjiang.

Der er ikke ret mange kinesere, heller ikke de liberale stemmer, der ellers i krogene er kritiske over for regimet i landet, som ikke mener, at alle rapporterne om Xinjiang er ondsindet vestlig propaganda mod Kina. Og en sådan udtalelse kan derfor meget vel vise sig at skade Uniqlos image i Kina langt mere, end den vil kunne gavne i Vesten.

Organisationen af kinesiske bomuldsproducenter har grebet muligheden og offentligt opfordret Uniqlo til at ”vise Xinjiang den respekt”, provinsen fortjener, og med føje at begynde at bruge den udmærkede og velegnede bomuld, der produceres i Xinjiang, når man nu åbenbart ikke gør det allerede. Og det vil bestemt ikke se godt ud i Kina, hvis firmaet – som det har gjort hidtil – fortsat holder lav profil og dribler sig uden om at benytte bomuld fra Xinjiang.

Tingene kan gå meget hurtigt på Kinas sociale medier, hvor Uniqlo nu nævnes på linje med deres vestlige konkurrenters meget kritiserede afvisning af at benytte Xinjiang-bomuld, og en boykot fra unge kinesere vil kunne koste Uniqlo formuer i mistet salg. Hvilket vil være en katastrofe i et efterår, hvor der er åbnet ikke færre end 20 store nye Uniqlo-butikker rundt om i Kina, hvor der i forvejen er over 900 af slagsen. Kina står for 22 procent af Uniqlos globale salg.

Andre japanske producenter som kosmetikfirmaerne Kao og Shiseido har tidligere oplevet store tab, hver gang politiske kriser mellem Japan og Kina har medført opfordringer til boykot af japanske produkter.

LÆS: BBC’s online-artikel, der refererer til Yanai’s udtalelser på tv.

Foto: Wikimedia Commons

NIYUUSU NEWS

Mine NYUUSU-klummer om Japan og Østasien udkommer på hjemmeside og  facebook en eller to gange om ugen - undtagen når jeg arbejder som rejseleder i Japan. Så vil der være længere mellem dem. En eller to gange om måneden vil jeg udsende et NYUUSU-nyhedsbrev. Danske mediers professionelle dækning af den del af verden er desværre svækket i de senere år. Jeg håber, at jeg med min lange erfaring kan bidrage en smule til at udfylde dette hul.

Prisen for at modtage nyhedsbrevet er et engangsbeløb på 300 kroner. Så modtager I det i årevis, indtil jeg segner. Skriv til mig på arc@asgerrojle.com – og sæt beløbet ind på mobilePay 26360251, mærket NYUUSU og jeres email-adresse. I er velkomne til at gå højere op i pris, alt efter pengepung. Beløbet vil indgå i mit firmas regnskab, og jeg får tid og ressourcer til at holde mit lille nyhedsmedie i live. I givet fald tusind tak. Alle vil uanset betaling kunne følge med i NYUUSU-indlæggene og deltage aktivt med råd, ideer og kritik ved at melde sig ind i facebook-gruppen af samme navn.