december 13, 2024

Af

(NYUUSU – news): Det var et kæmpe fremskridt for alle, både fastboende og besøgende, der færdedes i den japanske offentlige trafik, da de første suica-, icoca- og andre regionale ”rejsekort” blev udstedt for et kvart århundrede siden.

Slut med at stå i kø ved automaterne for at købe små, uhåndterlige coatede papirbilletter. Det blev oplevet som vildt smart, længe før vi i Danmark havde fået erstattet klippekortene med et velfungerende rejsekort-system.

Over 200 millioner plastikkort er siden da blevet udstedt. Men deres tid er ved at være forbi. Snart vil de blive erstattet af noget, som ifølge japanske jernbaneselskaber er endnu smartere.

Først fik vi et varsel om tidernes skiften, da der sidste år i længere tid blev sat en stopper for udstedelse af nye suica- og icoca-kort på grund af verdensomspændende mangel på de små chips, kortene indeholder. Og stadig i dag kan man i Tokyo ikke købe nye, anonyme suica-kort (eller pasmo-kort, metro-selskabets system). Kun fastboende med fast adresse kan få udstedt nye kort med navn, adresse og oftest automatisk påfyldning af penge.

Vi rejsende – og rejsearrangører – må i øjeblikket klynge os til de fysiske kort, vi allerede har, som vi heldigvis stadig kan ”charge” på stationernes automater.

Men her i efteråret begyndte det første regionale trafikselskab i Kumamoto i det sydlige Japan decideret at afvikle lokale rejsekort, altså fysiske kort, og samtidig holde op med at acceptere suica, icoca og de andre regionale kort i lokale busser og private toglinjer. Snart vil man følge efter i Hiroshimas busser og sporvogne. De fysiske kort er simpelt hen for dyre i drift og vedligehold, når der i dag findes et billigere, endnu mere ”cashless”, alternativ. Fremtiden er, at man kommer til at betale for sine tog- og busture med private bankkort eller kreditkort eller ved at føre sin mobiltelefon hen over en QR-kode eller lignende – ligesom en del trafikanter allerede har valgt at gøre i hele Japan. Man kan allerede i dag få en suica-app til sin mobil, også som turist (hvis man har en iphone), og mange er for længst begyndt at benytte sig af denne eller andre digitale muligheder.

LÆS: Mainichi’s gennemgang af de regionale trafikselskabers problemer med IC-rejsekort

NIYUUSU NEWS

Mine NYUUSU-klummer om Japan og Østasien udkommer på hjemmeside og  facebook en eller to gange om ugen - undtagen når jeg arbejder som rejseleder i Japan. Så vil der være længere mellem dem. En eller to gange om måneden vil jeg udsende et NYUUSU-nyhedsbrev. Danske mediers professionelle dækning af den del af verden er desværre svækket i de senere år. Jeg håber, at jeg med min lange erfaring kan bidrage en smule til at udfylde dette hul.

Prisen for at modtage nyhedsbrevet er et engangsbeløb på 300 kroner. Så modtager I det i årevis, indtil jeg segner. Skriv til mig på arc@asgerrojle.com – og sæt beløbet ind på mobilePay 26360251, mærket NYUUSU og jeres email-adresse. I er velkomne til at gå højere op i pris, alt efter pengepung. Beløbet vil indgå i mit firmas regnskab, og jeg får tid og ressourcer til at holde mit lille nyhedsmedie i live. I givet fald tusind tak. Alle vil uanset betaling kunne følge med i NYUUSU-indlæggene og deltage aktivt med råd, ideer og kritik ved at melde sig ind i facebook-gruppen af samme navn.