(NYUUSU – news) – Ingen ville for seks-otte år siden have spået, at det ville gå så hurtigt, men selv i Japan er kontanter nu hastigt på vej ud af dagliglivets mange små omsætninger.
I årevis har japanske banker nærmest bønfaldet befolkningen om at bruge netbank, betalingskort og mobilbetaling noget mere, ligesom befolkningerne i andre asiatiske lande for længst har gjort. Det har været ekstremt dyrt for bankerne konstant at skulle fylde alle landets utallige ATM’er (pengeautomater) op med nye kontanter. Men de fleste japanere var nu indtil for nylig alligevel mest trygge ved at have deres penge i lommen eller tasken – eller under hovedpuden – i kontant form.
Her kom corona-pandemien til at betyde et markant holdningsskift. Det gik op for folk, at man kunne blive smittet af alle de der sedler og mønter, og da samfundet vendte tilbage til hverdagen efter nedlukningerne, havde mange opdaget fordelene ved digitale betalinger – først de unge, siden andre aldersgrupper. Der begyndte at dukke ”cashless” cafeer og butikker op, ligesom man i årevis har set dem i Kina og Korea, og siden er udviklingen gået stærkt.
I Asien som helhed ventes andelen af transaktioner i samfundet, som foregår med kontanter, at falde fra 47 procent i 2019 til kun 14 procent i 2027, ifølge Worldpay, et amerikansk betalingsfirma. I Japan er andelen på kun fire år fra 2019 til 2023 faldet fra godt 60 procent til godt 40 procent, og Japan er vel at mærke stadig klart bagud i forhold til sine nabolande. Allerlængst fremme i det kapløb vil det nok overraske mange, at man finder fastlands-Kina.
Hvis man skal på rejse i Japan, er det stadig nødvendigt at have et lille beløb med i kontanter ved ankomsten. Men de allerfleste steder kan man i dag betale med applepay eller andre betalingsapp’er på mobilen – eller med sit danske betalingskort. Og hvis man løber tør for kontanter, kan man nemt hæve lidt på sit vestlige betalingskort i en ATM i den nærmeste døgnbutik, som i japanske byer jo aldrig er ret mange gadehjørner væk.
LÆS: Nikkei Asias rapport om udviklingen i Asien som helhed
Foto: Katamakura/Wikimedia Commons
Mine NYUUSU-klummer om Japan og Østasien udkommer på hjemmeside og facebook en eller to gange om ugen - undtagen når jeg arbejder som rejseleder i Japan. Så vil der være længere mellem dem. En eller to gange om måneden vil jeg udsende et NYUUSU-nyhedsbrev. Danske mediers professionelle dækning af den del af verden er desværre svækket i de senere år. Jeg håber, at jeg med min lange erfaring kan bidrage en smule til at udfylde dette hul.
Prisen for at modtage nyhedsbrevet er et engangsbeløb på 300 kroner. Så modtager I det i årevis, indtil jeg segner. Skriv til mig på arc@asgerrojle.com – og sæt beløbet ind på mobilePay 26360251, mærket NYUUSU og jeres email-adresse. I er velkomne til at gå højere op i pris, alt efter pengepung. Beløbet vil indgå i mit firmas regnskab, og jeg får tid og ressourcer til at holde mit lille nyhedsmedie i live. I givet fald tusind tak. Alle vil uanset betaling kunne følge med i NYUUSU-indlæggene og deltage aktivt med råd, ideer og kritik ved at melde sig ind i facebook-gruppen af samme navn.