april 28, 2020

Af

HONJITSU – Nyt fra Japan: De allerseneste dage har vist lovende tal om smittespredningen med covid-19 i Japan. Det betyder næppe, at den aktuelle undtagelsestilstand kan afsluttes i næste uge ved afslutningen på ferieugen Golden Week. Ikke i hele landet i hvert fald. Men måske er det tegn på, at lukkede skoler, spisesteder og arbejdspladser snart vil kunne åbne igen – og at folk dernæst vil kunne få lov til at rejse igen.

Det skyldes ikke en målrettet indsats af regeringen. Indsatsen mod smittespredning fra de japanske myndigheders side er kommet sent, tøvende og halvhjertet. Premierminister Shinzo Abe, som gennem syv år har fået ros for at have skabt stabilitet i Japans politiske liv, har til tider lignet en groggy bokser, som usikkert er blevet skubbet rundt i den virus-politiske ring. Kritikken hagler ned over ham.

Undervejs i forløbet siden februar har en markant statistik imidlertid mystificeret alle iagttagere. Japan har hele tiden, frem til i dag, haft meget lave dødstal. Det er lige forfærdeligt for de 394 mennesker i Japan, der er døde, mens de har haft covid-19, og deres familier. Men i USA har der været flere end 55.000 døde, i Italien flere and 26.000, og i et lille land som Belgien flere end 7000.

Japan har også hele tiden haft lave smittetal - selv i de seneste uger, hvor de har truet med at komme ud af kontrol - og disse smittetal har hele tiden været kritiseret for at være kunstigt lave og i hvert fald usammenlignelige med tallene fra andre lande, fordi man i Japan har testet langt færre, end man gør andre steder.

Men det er næppe muligt på samme måde at holde dødstallene ved covid-19 kunstigt så meget lavere end andre landes dødstal. Hvad er forklaringen på de lave dødstal i Japan? Det spørgsmål blev i morges stillet til formanden for den japanske lægeforening, Yoshitake Yokokura, ved en online-briefing for udenlandske korrespondenter i Tokyo.

”Først og fremmest har Japan et velfungerende generelt sundhedssystem. Alle har adgang til lægehjælp af høj kvalitet”, lyder Yoshitaka Yokokuras første forklaring. Systemet ligner lidt en dansk ”sygekasse” i gamle dage. Man betaler løbende et slags kontingent, men så har alle også råd til at gå til lægen. Formålet med den aktuelle undtagelsestilstand er at undgå, at dette system, som det er sket i andre lande, er blevet så overbebyrdet, at det ikke har magtet at hjælpe alle de syge.

”Og dernæst har vi undgået en eksplosion i antallet af smittetilfælde, fordi den valgte cluster-strategi til en vis grad, især i begyndelsen, var en succes”, fortsætter Yoshitaka Yokokura. Hvis man er i stand til at identificere, hvem der har smittet hvem, kan man isolere de pågældende og stoppe smittespredning derfra. Det har knebet i de senere uger, hvor udviklingen i smittetal i store dele af landet er gået meget stærkere end før, men det er efter lægeforeningens formand mening stadig en faktor i forklaringen på de lave dødstal i Japan.

Foto: Screendump fra min egen mobil