(Jeg har skrevet en hurtig analyse til Ræson om gårsdagens valg i Japan, som netop er publiceret. Dette er et uddrag af indledningen)
Gennem det seneste halve århundrede har man gang på gang efter næsten hvert eneste japansk valg til underhuset eller overhuset kunne skrive en analyse under overskriften: ”Japanerne valgte stabilitet”. Undertegnede har gjort det adskillige gange.
De færreste japanere bryder sig om store omvæltninger, og med et par markante undtagelser i 1993 og 2009 har et flertal af japanske vælgere hver gang foretrukket det liberal-demokratiske parti, LDP, som regeringsparti. Sjældent på grund af begejstret tilslutning og opbakning til LDP, som gennem alle sine år ved magten har været plaget af den ene pinlige pengeskandale efter den anden, men af hensyn til stabiliteten i samfundet. LDP har regeret Japan i 65 ud af de seneste 69 år og har derfor erfaring med at lede en regering, sagde man. Det har de andre partier ikke.
Men sådan gik det ikke denne gang. Ved underhusvalget søndag tog et overraskende flertal af de japanske vælgere en dyb indånding, gik hen til valgstederne og afgav en stemme på ustabilitet. De har med åbne øjne skabt en flydende politisk situation, som ingen kan se en umiddelbar løsning på, og som uundgåeligt vil skabe ustabilitet i japansk politik, netop som den geopolitiske situation i Østasien og den øvrige verden spidser til om ørerne på dem.
Resultatet blev, at den hidtidige regeringskoalition mellem LDP og det buddhistiske parti Komeito efter et massivt valgnederlag for første gang i 15 år mistede sit flertal i underhuset. 288 sæder i underhuset før valget blev vekslet til kun 215, og adskillige store navne blev ofre for tilbagegangen, blandt andet Komeitos næsten nyvalgte formand, Keiichi Ishii.
Sidste års store pengeskandale i japansk politik omkring de mest magtfulde fraktioner i LDP har gjort tilstrækkeligt mange af vælgerne så vrede, at de ved valget i sidste ende vovede at stemme på kandidater fra andre partier. 70 procent af vælgerne sagde til en exitpoll, foretaget af det statslige tv-selskab, NHK, at pengeskandalen havde ”været med i deres overvejelser” om, hvor de skulle sætte deres stemme.
LÆS: Hele min Ræson-analyse – for abonnenter.
Foto: Richard A. Brooks/AFP/Ritzau Scanpix
Mine NYUUSU-klummer om Japan og Østasien udkommer på hjemmeside og facebook en eller to gange om ugen - undtagen når jeg arbejder som rejseleder i Japan. Så vil der være længere mellem dem. En eller to gange om måneden vil jeg udsende et NYUUSU-nyhedsbrev. Danske mediers professionelle dækning af den del af verden er desværre svækket i de senere år. Jeg håber, at jeg med min lange erfaring kan bidrage en smule til at udfylde dette hul.
Prisen for at modtage nyhedsbrevet er et engangsbeløb på 300 kroner. Så modtager I det i årevis, indtil jeg segner. Skriv til mig på arc@asgerrojle.com – og sæt beløbet ind på mobilePay 26360251, mærket NYUUSU og jeres email-adresse. I er velkomne til at gå højere op i pris, alt efter pengepung. Beløbet vil indgå i mit firmas regnskab, og jeg får tid og ressourcer til at holde mit lille nyhedsmedie i live. I givet fald tusind tak. Alle vil uanset betaling kunne følge med i NYUUSU-indlæggene og deltage aktivt med råd, ideer og kritik ved at melde sig ind i facebook-gruppen af samme navn.