oktober 1, 2024

Af

(Jeg har skrevet en grundig historie om det japansk-kinesiske forhold i et amerikansk valgår til den nye papirudgave af Ræson, som netop er udkommet. Her er et kort uddrag.)

(NYUUSU – news): På den ene side står Japan i et alvorligt dilemma, hvor man er presset fra både USA og Kina. På den anden side er der faktisk et råderum – og Japan er havnet i en situation, hvor landet åbenlyst har fået en langt mere central placering i det østasiatiske magtspil, end man har set siden 1945.

                      ”Det er ikke sådan, at Japan ikke har noget valg. Japan har faktisk flere valgmuligheder”, påpeger Karl Gustafsson, professor i international politik ved Stockholm Universitet. ”Japan kunne vælge udelukkende at beskrive Kina som ’en strategisk udfordring uden fortilfælde’. Det ville også være muligt udelukkende at beskrive relationen som ’et gensidigt gavnligt forhold på basis af fælles strategiske interesser’. Men Japan vælger alligevel at gøre begge dele på samme tid, også selv om det fremstår modsætningsfuldt”.

”Det beror på, at Japan ikke har tilstrækkelig tillid til Kina til udelukkende at kunne beskrive relationen som et ’gensidigt gavnligt forhold på basis af fælles strategiske interesser’. Samtidig vil Japan heller ikke nøjes med at beskrive Kina som en trussel eller strategisk udfordring, eftersom man fortsat har en forhåbning om, at Kina vil kunne forandres i en retning, så Japan vil kunne stole på Kina i større udstrækning end nu”.

Den modsætningsfyldte attitude skaber mulighed for hele tiden at ændre politik, lidt i den ene eller lidt i den anden retning, mener Gustafson, som forstår både japansk og kinesisk og gennem mange år har forsket i de to landes relationer år, i stor udstrækning på basis af originale kilder i begge landes arkiver.

NIYUUSU NEWS

Mine NYUUSU-klummer om Japan og Østasien udkommer på hjemmeside og  facebook en eller to gange om ugen - undtagen når jeg arbejder som rejseleder i Japan. Så vil der være længere mellem dem. En eller to gange om måneden vil jeg udsende et NYUUSU-nyhedsbrev. Danske mediers professionelle dækning af den del af verden er desværre svækket i de senere år. Jeg håber, at jeg med min lange erfaring kan bidrage en smule til at udfylde dette hul.

Prisen for at modtage nyhedsbrevet er et engangsbeløb på 300 kroner. Så modtager I det i årevis, indtil jeg segner. Skriv til mig på arc@asgerrojle.com – og sæt beløbet ind på mobilePay 26360251, mærket NYUUSU og jeres email-adresse. I er velkomne til at gå højere op i pris, alt efter pengepung. Beløbet vil indgå i mit firmas regnskab, og jeg får tid og ressourcer til at holde mit lille nyhedsmedie i live. I givet fald tusind tak. Alle vil uanset betaling kunne følge med i NYUUSU-indlæggene og deltage aktivt med råd, ideer og kritik ved at melde sig ind i facebook-gruppen af samme navn.