(NYUUSU – news): Guvernøren for det vestjapanske amt Hyogo, Motohiko Saito, er netop blevet genvalgt efter et valg i utide, som blev nødvendigt, da han kort forinden på baggrund af flere sager om magtchikane var afsat ved et enstemmigt mistillidsvotum i amtsrådet.

Sagen er interessant, fordi valgkamp på nettet i Japan kun har været tilladt i elleve år, og fordi det åbenlyst var afgørende, at Saito vandt internettets sympati under valgkampen. Han vandt debatten på de sociale medier.

Han – og i endnu højere grad nogle af hans frivillige tilhængere – førte en kampagne, der rettede sig mod vælgere, der ikke interesserer sig synderligt for amtspolitik og ellers næppe ville have stemt, men som ligesom de selv synes, at nu må det være nok med alle de i deres øjne ynkelige krænkelseshistorier i offentligheden – og denne sympati bar ham frem til et overraskende genvalg. Stemmeprocenten var 55, hele 15 procentpoint højere end ved de foregående guvernørvalg.

Han var ellers i et omstridt dokument, skrevet af en ansat på amtsgården, som senere begik selvmord, anklaget for groft magtmisbrug og korruption i hverdagen og for ikke at have de personlige kvaliteter, en leder på det niveau bør have. Han skal have overfuset medarbejdere med rasende skideballer, som han senere har forsvaret som ”nødvendige i hans funktion”. Anklagerne var dokumenteret i så mange detaljer, at selv hans egne partifæller i partiet Nihon Isshin ikke følte, at de kunne gøre andet end at stemme for at afsætte ham som guvernør – når nu han ikke selv ville træde frivilligt tilbage.

Men i valgkampen, hvor han stillede op som uafhængig, kom han til at fremstå som offer for mobning fra de etablerede politikeres og de etablerede mediers side. Han præsenterede sig selv som den, der var sej og udholdende over for alle de angreb, han blev udsat for – og det skabte den sympati, der førte til genvalget.

Den store avis Asahi Shimbun skrev, at Saito i sin kampagne ”ser ud til at have lært af Donald Trumps håndbog”

Det er unægtelig spændende, hvordan stemningen vil være på arbejdspladsens kontorer og gange i de kommende uger og måneder efter Saitos dramatiske comeback i guvernørkontoret. Og amtsrådet, som ikke har været på valg, har jo stadig den mulighed at gentage deres mistillidsvotum, og i det tilfælde vil amtets vælgere skulle ud i endnu en bekostelig valgkamp.

”Magtfulde influencere spredte falsk information, herunder påstande om, at magtchikane-anklagerne var et baghold”, skrev en anden stor avis, Mainichi Shimbun, i en leder om det såkaldte ’Hyogo-chok’. ”Hvis flere og flere tror på falske informationer, kan valgenes funktion som demokratiets basis blive undergravet. Vi må øge indsatsen med at checke informationer, der er til rådighed online, sådan som man kan i den digitale tidsalder”.

LÆS: Nikkei-kommentar af den erfarne Tokyo-korrespondent Linda Sieg om Hyogo-chokkets perspektiver for japansk demokrati.