oktober 3, 2016

Af

(Denne artikel er skrevet til og offentliggjort af Kristeligt Dagblad)

Ny statistisk viser, at japanere har mindre sex med hinanden, end andre folkeslag har. Dette mønster bidrager til de lave fødselstal i landet.

Langt flere unge japanere end unge vesterlændinge er jomfruer, og det har udviklet sig til et såkaldt jomfru-problem, som er med til at undergrave regeringens bestræbelser på at hæve fødselstallet i landet.

En ny statistik fra Det Nationale Institut for Forskning i Befolkning og Social Sikkerhed viser, at 42 procent af unge ugifte japanske mænd i alderen 18 til 34 år aldrig har haft sex. For de unge kvinders vedkommende er det samme tal oppe på 44,2 procent.

Det er langt højere end i de fleste andre udviklede industrilande, og i selve Japan er der også tale om en stigning i forhold til instituttets tidligere undersøgelser.

Kun 30 procent af de unge mænd og 40 procent af de unge kvinder havde en kæreste, men langt over 90 procent ønskede for begge køns vedkommende at blive gift og få børn ”på et tidspunkt i fremtiden”.

En række mere eller mindre pikante artikler i både japanske og udenlandske medier har forsøgt at koble disse tal sammen med landets lave fødselstal. Det er et stort problem for Japan, at færre og færre i den arbejdsdygtige alder i mange år frem i tiden skal forsørge flere og flere pensionister, og regeringen prøver derfor at få unge japanere til at føde nogle flere børn – tilsyneladende uden den helt store effekt.

Unge japanere ”har tendens til at udsætte ægteskab, fordi der er så langt fra deres idealer til virkeligheden,” forklarer Futoshi Ishii, der står i spidsen for den afdeling på instituttet, som har foretaget undersøgelsen, til avisen The Japan Times.

”Det er grunden til, at folk gifter sig senere eller forbliver ugifte hele livet og på den måde bidrager til nationens lave fødselstal,” fortsætter han.

Der er masser af sex og sex-fascination af den mere eller mindre forskruede slags i det offentlige rum i Japan, men samtidig er de fleste unge japanere i deres private liv langt mere forsigtige og tøvende i forhold til at have et sexliv, end unge vesterlændinge oftest er.

Samtidig er der mange midaldrende ægtepar, hvor forelskelsen for længst er ovre, børnene for længst er født, og hvor manden og konen lever hver deres liv. Sexlivet er et overstået kapitel, hvilket de ikke nødvendigvis alle sammen er spor frustrerede over.

Så det er ikke sært , at Japan scorer lavt i de fleste statistikker over almindelige menneskers sex-aktivitet. Det er imidlertid et stort spørgsmål, hvor stor betydning dette mønster reelt har for fødselstallet. Her er der helt andre faktorer, der spiller ind.

Her peger mange unge ægtepar på manglende institutionspladser, økonomiske bekymringer og hensyn til mødrenes karriere som forklaring på, at de udskyder at få børn og i sidste ende ender med at få relativt få af slagsen.

”Det er dyrt at have børn i Japan, hvis man er bare det mindste ambitiøs på deres vegne,” forklarer lektor Marie Roesgaard fra Københavns Universitets Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier.

”Drømmen om egen bolig er i stigende grad vanskelig at realisere med blot mandens løn. Det er for flere og flere kvinder en grund til at holde fast i en karriere, hvilket på grund af manglende pasningsmuligheder – og den arbejdende moders nedsatte mulighed for at servicere og træne med sit barn – nemt kan betyde, at man udskyder det at få børn eller helt dropper det,” fortsætter hun.

”At udskyde ægteskab og seksuel aktivitet kan nu om dage for mange unge, der blev voksne omkring årtusindskiftet, være et rationelt valg,” lyder forklaringen fra den amerikanske Japan-forsker Nancy Snow, der i øjeblikket er professor på Kyoto University of Foreign Studies.

”De vil leve længere, deres personlige modningsproces går måske langsommere, end den gjorde for generationer med kortere levetid, som var nødsaget til at påtage sig familieforpligtelser i en yngre alder. Hvis man ikke er sikker på sin fremtid, så tænker man bestemt ikke på at danne par og etablere sig,” siger Nancy Snow.

(Foto: Derek A., aka iMorpheus/flickr, CreativeCommons)