(NYUUSU – news): I dag begynder det nye finans- og regnskabsår i Japan, og mange fastansatte møder op til en klækkelig lønstigning på gennemsnitligt fem en halv procent, sammenlignet med måneden før.
Det er resultatet af en usædvanlig succesfuld ”shunto”, forårs-forhandling af løn og arbejdsforhold, mellem ledelse og fagforeninger hos en række af Japans største private og offentlige arbejdsgivere. Hos bilgiganten Toyota, der er toneangivende for de fleste andre store industriforetagender, var der ikke megen forhandling. Virksomhedens direktion accepterede kort og godt fagforeningens krav.
Regeringen, der ellers er konservativ og tæt på storindustrien, har i årevis lagt pres på de private arbejdsgivere for at få dem til at give japanske lønarbejdere mere i løn. Formålet er, at den japanske økonomi gradvis skal basere sig mere på indenlandsk forbrug og mindre på eksport. Og i år har de største arbejdsgivere følt sig i stand til at komme regering og fagbevægelse i møde.
Der er imidlertid to store men’er.
For det første er det tvivlsomt, om mindre og mellemstore virksomheder vil være i stand til at følge trop og give bare tilnærmelsesvist de samme lønstigninger. Den japanske hovedorganisation, Rengo, forudsiger godt fem procent, men det opfattes af kommentatorer som meget optimitisk.
Og for de andet, frem for alt, har det japanske arbejdsmarked jo ændret sig radikalt siden den såkaldte livstidsansættelses glade dage i 1970’erne og 1980’erne. Reelt har det aldrig været et flertal af arbejdende japanere, som har været ansat på livstid, og i dag er det endnu færre.
Langt over halvdelen ar arbejdsstyrken er nu løstansatte, deltidsansatte og vikaransatte, de færreste er organiserede, og for de fleste af dem er der ingen automatik i, at de får del i shuntoens lønhop i år. Noget ekstra i løn vil de fleste af dem jo nok få, men vi har endnu ikke set, hvor meget det kommer til at handle om. Uligheden på arbejdsmarkedet er på den måde stedse blevet større gennem de seneste 30 år.
Ikke desto mindre siger Rengos forkvinde, Tomoko Yoshino, at shunto-resultatet i år er ”startpunktet for en ny akt”.
„Lønstigninger slutter ikke om et år. Vi ønsker, at de stigninger, der er fortsat fra sidste år, strømmer igennem til næste år og årene derefter. Vi arbejder på at skabe et samfund, hvor lønstigninger, der forbedrer levestandarden for alle, også dem i små og mellemstore virksomheder og dem uden fagforeninger, hvert år er en given ting”, siger hun.
Takahide Kiuchi, økonom ved Nomura Research Institute, er ikke så optimistisk. Han peger på, at Japan i de senere år har fået inflation. Ikke som i Europa, men immervæk mere end man har været vant til efter 30 år med de samme priser eller ligefrem deflation. Det er ikke sikkert, at reallønnen for alvor vil stige, vurderer han. Ikke før en gang til sommer, i hvert fald.
“Virkeligheden er, at lønstigningerne stadig kæmper med at indhente prisstigningerne“, siger Takahide Kiuchi til Bloomberg News.
LÆS: Japan Times’ rapport om lønstigningerne.
Foto: Chris 73/Wikimedia Commons
Mine NYUUSU-klummer om Japan og Østasien udkommer på hjemmeside og facebook en eller to gange om ugen - undtagen når jeg arbejder som rejseleder i Japan. Så vil der være længere mellem dem. En eller to gange om måneden vil jeg udsende et NYUUSU-nyhedsbrev. Danske mediers professionelle dækning af den del af verden er desværre svækket i de senere år. Jeg håber, at jeg med min lange erfaring kan bidrage en smule til at udfylde dette hul.
Prisen for at modtage nyhedsbrevet er et engangsbeløb på 300 kroner. Så modtager I det i årevis, indtil jeg segner. Skriv til mig på arc@asgerrojle.com – og sæt beløbet ind på mobilePay 26360251, mærket NYUUSU og jeres email-adresse. I er velkomne til at gå højere op i pris, alt efter pengepung. Beløbet vil indgå i mit firmas regnskab, og jeg får tid og ressourcer til at holde mit lille nyhedsmedie i live. I givet fald tusind tak. Alle vil uanset betaling kunne følge med i NYUUSU-indlæggene og deltage aktivt med råd, ideer og kritik ved at melde sig ind i facebook-gruppen af samme navn.