januar 27, 2020

Af

Honjitsu - Nyt fra Japan: Den japanske historie og litteraturhistorie er berygtet for sine mange beretninger om ærefulde selvmord, hvor det, at helten tager sit eget liv, fremstilles som det eneste rigtige at gøre i desperate situationer. Beretninger, som alle kender og er vokset op med.

Der sker også for mange selvmord i vore dages Japan, men holdningen ændrer sig. Nye tale fra sundhedsministeriet viser, at antallet af selvmord er faldet i ti år i træk. Færre end 20.000 japanere begik selvmord sidste år, det laveste tal i fyrre år.

I dag er det blevet en udbredt opfattelse i mange familier, uanset om det går uoverskueligt galt med økonomien eller kærligheden, at man simpelt hen ikke kan være bekendt at begå selvmord over for ens mor, far, eventuelle børn og øvrige familie. En opfattelse, som myndigheder og ngo’er gør deres bedste for at udbrede.

Tallene skjuler imidlertid, at antallet af selvmord ikke er faldende blandt unge. Selvmord er i Japan den hyppigste dødsårsag for alle aldersgrupper mellem 15-årige og 39-årige. Ofte skyldes det eksamenspres eller presset ved overgangen til arbejdslivet.

Derfor retter oplysningsindsatsen sig især mod de unge.

”Den kendsgerning, at 20.000 mennesker stadig dør ved selvmord hvert år, er usædvanlig og ikke noget at være optimistisk over. Kommunerne bør gøre mere for at hjælpe borgerne med at leve deres liv, og regeringerne bør understøtte denne indsats stærkere”, udtalte Yasuyuki Shimizu fra ngo’en Lifelink i sidste uge til Japan Times. ”Det haster at gøre en indsats for at forhindre selvmord blandt unge”.

Jeg skrev for tre år siden en reportage i psykologernes magasin P om den uhyggelige selvmordsskov ved Fuji-bjerget i Japan, hvor Yasuyuki Shimizu også citeres.