oktober 6, 2024

Af

(Jeg har skrevet en søndags-analyse til Ræson om Japans valg af ny premierminister, som netop er publiceret. Dette er et lettere bearbejdet uddrag af indledningen)

Der lød et lettelsens suk i de østasiatiske udenrigsministerier – ikke kun i Seoul og Beijing, men bestemt også i Japans eget udenrigsministerium – da det midt på eftermiddagen 27. september blev annonceret, at Shigeru Ishiba havde vundet partiledervalget i Japans regeringsparti og dermed skulle være landets nye premierminister. Han havde med en snæver margin slået Sanae Takaishi, der tidligere samme eftermiddag havde vundet første valgrunde.

I et par timer havde det set ud til, at hun nok ville vinde anden valgrunde og blive Japans første kvindelige premierminister, hvilket næppe ville være opfattet som nogen stor sejr for kvindesagen i Japan. Takaishi er uhyre konservativ og alt andet end en kvindesagskvinde. Hun er imod at give ægtepar lov til officielt at have forskellige efternavne – det er den dag i dag ikke muligt efter japansk lov – og hun er bittert imod at tillade ægteskab mellem mennesker af samme køn.

Derfor ville en sejr til Sanae Takaishi tværtimod være opfattet som en overrumplende sejr for den nationalistiske og ultrakonservative fløj af det liberal-demokratiske regeringsparti, LDP, der i mange år samlede sig omkring den tidligere premierminister Shinzo Abe. Hun er en stædig forkæmper for Abes politik, både i forhold til nabolande, krigshistorie og i øvrigt også hans økonomiske politik. Hun bekendtgjorde allerede under valgkampen, at hun helt sikkert ville besøge Yasukuni-helligdommen, Japans omstridte ”mindelund”, hvor man viser respekt for sjælene af alle dem, der døde i krig for Japan, inklusive 14 dømte krigsbrydere.

Den netop afgåede premierminister, Fumio Kishida, en langt mere diplomatisk type, havde før sine tre år som regeringschef været udenrigsminister under Abe i ikke mindre end fem år. Han så de resultater, som han faktisk har opnået på den udenrigspolitiske front, styrte i grus foran sig. I hans tid som regeringschef er forholdet til Sydkorea radikalt forbedret, ikke mindst fordi Sydkoreas præsident, Yoon Suk-yeol, har rakt ud efter Japan og søgt at styrke det sikkerhedspolitiske samarbejde mellem Sydkorea, Japan og USA. Japans løbende dialog med Kina er samtidig blevet mere regelmæssig og resultatorienteret, mens Kishida har stået i spidsen for regeringen.

Derfor ringede Kishida ifølge flere anonyme rapporter fra partihovedkvarteret, der er citeret i flere japanske medier, i pausen mellem første og anden valgrunde til den 67-årige politiske veteran Shigeru Ishiba, en tidligere forsvarsminister, som havde fået næstflest stemmer blandt de ni kandidater i første valgrunde og skulle ud i anden valgrunde mod Takaishi. Kishida fik et løfte fra Ishiba om, at han ikke ville besøge Yasukuni og i øvrigt fortsætte Kishidas udenrigspolitik på et par andre følsomme punkter, blandt andet ved forhandlingerne om fornyelse af baseaftalen mellem Japan og USA. Derpå opfordrede Kishida skyndsomt alle sine støtter til at stemme på Ishiba i anden runde, og Ishiba skrabede en spinkel sejr hjem med 215 stemmer mod 194.

LÆS: Hele min Ræson Søndag-analyse – for abonnenter.

Foto: Abaca/Ritzau Scanpix

NIYUUSU NEWS

Mine NYUUSU-klummer om Japan og Østasien udkommer på hjemmeside og  facebook en eller to gange om ugen - undtagen når jeg arbejder som rejseleder i Japan. Så vil der være længere mellem dem. En eller to gange om måneden vil jeg udsende et NYUUSU-nyhedsbrev. Danske mediers professionelle dækning af den del af verden er desværre svækket i de senere år. Jeg håber, at jeg med min lange erfaring kan bidrage en smule til at udfylde dette hul.

Prisen for at modtage nyhedsbrevet er et engangsbeløb på 300 kroner. Så modtager I det i årevis, indtil jeg segner. Skriv til mig på arc@asgerrojle.com – og sæt beløbet ind på mobilePay 26360251, mærket NYUUSU og jeres email-adresse. I er velkomne til at gå højere op i pris, alt efter pengepung. Beløbet vil indgå i mit firmas regnskab, og jeg får tid og ressourcer til at holde mit lille nyhedsmedie i live. I givet fald tusind tak. Alle vil uanset betaling kunne følge med i NYUUSU-indlæggene og deltage aktivt med råd, ideer og kritik ved at melde sig ind i facebook-gruppen af samme navn.