HONJITSU - Nyt fra Japan: Den japanske regering har i denne uge godkendt et lovforslag om, at alle, der bor i Japan, vil kunne blive vaccineret gratis for Covid-19, når en vaccine er godkendt. Regeringen vil dække alle udgifter.
Regeringen nævnte selv ved fremlæggelsen af lovforslaget, at man muligvis vil slippe en ikke-helt-perfekt vaccine løs, som folk selv kan bestemme, om de vil have eller ej. I det tilfælde vil den japanske regering ligefrem garantere producenterne, at den dækker dem ind, hvis de bagefter får erstatningssager fra folk med bivirkninger. Et risikabelt løfte, men det afspejler, hvor desperat man rækker ud efter vaccinens komme.
Der er et kapløb i gang mellem alverdens medicinalfirmaer om at blive de første til at udvikle og færdig-teste en vaccine mod det ulyksalige virus, der forårsager den aktuelle pandemi. Et kapløb om milliarder og atter milliarder af kroner.
Japanske firmaer er med i kapløbet, men ikke fremme i forreste række. Den japanske regering har derfor lavet forhåndsaftaler med flere britiske og amerikanske firmaer om leverancer og pris, når de pågældende selskabers vacciner er klar til brug. Sådan har de fleste industrilande forsøgt at sikre sig en andel af den eftertragtede væske. Danmark har sammen med andre EU-lande gjort det samme.
Kinesiske og russiske firmaer hævder at være tæt på at kunne markedsføre en vaccine mod Covid-19 i store mængder, og den amerikanske præsident hævder i sine valgkamptaler, at en vaccine kun er nogle uger væk fra at kunne gives fri. Derimod forudser vestlige sundhedsvæsener og FN’s sundhedsorganisation WHO, at der vil gå mange måneder, formentlig flere år, før en fuldt forsvarlig vaccine er klar, og her advarer man mod konsekvenserne af at forcere udviklingen.
Forskellen i vurdering skyldes ikke mindst, at nogle producenter og regeringer er villige til at sænke kravene til de såkaldte tredje-fase-test, hvor en ny vaccine efter fast definerede regler afprøves på rigtige patienter samt en kontrolgruppe. Andre producenter og regeringer er af frygt for uforudsete bivirkninger ikke villige til at gå på kompromis med disse krav. Verden er i forvejen fuld af alt for mange stædige vaccinationsnægtere. Det er det store dilemma, mens pandemien fortsat hærger.
Her i Asien bryder man sig ikke om konflikter, og der er unægtelig mange i denne verdensdel, der udtrykker et lønligt håb om, at Kina vil kunne reparere sit ramponerede image fra håndteringen af pandemiens begyndelse i det tidlige forår i den kinesiske storby Wuhan ved at blive det første land til at forsyne den tredje verden med billig vaccine, og at de aktuelle verdenspolitiske spændinger omkring Kina på den måde vil kunne mindskes.
Mens man i Europa lige nu atter har travlt med at lukke grænser for hinanden, undersøger man i denne del af verden, hvordan man kan åbne flere af sine grænser for forretningsrejser, akademisk udveksling og på sigt ligefrem turisme - måske ikke allerførst for europæere i lyset af Europas aktuelle forfatning. I disse bestræbelser spiller en vaccine vel at mærke ingen rolle. Så realistisk er man trods alt. De redskaber, man arbejder med, og som nogle steder skærpes og andre steder lempes, er stadig krav om test, karantæner og isolation ved ankomst samt sporings-app’s og andre former for overvågning.
Man satser derfor foreløbig på at opfinde så forsvarlige måder som muligt at åbne grænserne på, for eksempel i forbindelse med de olympiske lege i Tokyo næste sommer, uden en vaccine. Når en vaccine, der kan godkendes i de toneangivende lande, bliver udbredt for alvor, så bliver det hele pludselig meget lettere. Men der er man ikke endnu, selv om man gerne ville være der og hele tiden har et sideblik i retning af de forjættede medicinalfirmaer.
Foto: globalmedia/CreativeCommons