(NYUUSU – news): Den korte, intense sæson med blomstrende kirsebærblomster, der typisk i Japan varer to-tre uger, er samtidig et signal til både fastboende japanere og tilrejsende turister om at skrue op for forbruget og fejre foråret. Man holder såkaldte hanami-fester på presenninger under de skønne blomster – selv om det stadig er hundekoldt ud på aftenen. Man spiser og drikker sammen, og man giver hinanden gaver.
De blomstrende kirsebærtræer giver derfor ikke kun ny glæde og optimisme. De giver også hvert år et spark bagi til den japanske økonomi.
Dette års sakura-sæson, som det hedder, har fået en lidt hakkende start, hvor flere af de tidlige sorter har været forsinkede efter et koldt tidligt forår, og hvor nogle regioner af landet har været væsentligt bagud i forhold til andre. Men i denne uge står de lyserøde og hvide blomster i fuldt flor i det område langs Stillehavet, hvor langt de fleste japanere bor og arbejder – og hvor langt de fleste turister lægger deres rejserute. De første blomster er allerede begyndt at falde, og den varslede regn i de kommende dage vil sikkert også gøre indhug. Sæsonen er kort.
I år forventedes sakura-sæsonen ifølge en årsrapport, udarbejdet af økonomen Katsuhiro Miyamoto, der er professor emeritus ved Kansai University, at få en økonomisk indvirkning på omkring 1,39 billioner yen (62 milliarder danske kroner) på Japan – den højeste i landets historie. En stigning på mere end 20 procent i forhold til sidste år.
Miyamoto kalkulerer med, at flere end en fjerdedel af hanami-deltagerne i år vil være udenlandske turister. Den indenlandske interesse for hanami er også stigende. I kombination vil det give en markant stigning i japanske virksomheders, butikkers og transportfirmaers sæsonbetonede ekstra indkomster ved salg af mad, drikkevarer, souvenirs og den involverede trafik frem og tilbage.
Andre undersøgelser har tidligere vist, at en gennemsnitlig beboer i Japan bruger 7119 yen (328 danske kroner) på hanami. Penge, som han eller hun formentlig ellers ikke ville have brugt.
Der er flere forskellige kirsebærsorter, der blomstrer på lidt forskellige tidspunkter, hvilket forlænger sæsonen lidt. Men de sidste af de smukke blomster forventes at være faldet til jorden midt i april.
LÆS: Nyhed i Japan Times om professor Miyamotos årsrapport.
(Fotos er taget af undertegnede i Osaka i går)
Mine NYUUSU-klummer om Japan og Østasien udkommer på hjemmeside og facebook en eller to gange om ugen - undtagen når jeg arbejder som rejseleder i Japan. Så vil der være længere mellem dem. En eller to gange om måneden vil jeg udsende et NYUUSU-nyhedsbrev. Danske mediers professionelle dækning af den del af verden er desværre svækket i de senere år. Jeg håber, at jeg med min lange erfaring kan bidrage en smule til at udfylde dette hul.
Prisen for at modtage nyhedsbrevet er et engangsbeløb på 300 kroner. Så modtager I det i årevis, indtil jeg segner. Skriv til mig på arc@asgerrojle.com – og sæt beløbet ind på mobilePay 26360251, mærket NYUUSU og jeres email-adresse. I er velkomne til at gå højere op i pris, alt efter pengepung. Beløbet vil indgå i mit firmas regnskab, og jeg får tid og ressourcer til at holde mit lille nyhedsmedie i live. I givet fald tusind tak. Alle vil uanset betaling kunne følge med i NYUUSU-indlæggene og deltage aktivt med råd, ideer og kritik ved at melde sig ind i facebook-gruppen af samme navn.