april 20, 2018

Af

Forkant.nu: Der er god gang i det østasiatiske diplomati. I næste uge er der topmøde mellem Sydkoreas og Nordkoreas ledere, hvor det lader til, at de to parter vil erklære et symbolsk stop for krigshandlinger mellem de to halvdele af det delte land. Få uger senere er der planlagt et topmøde mellem Nordkoreas leder Kim Jong-un og USA’s præsident Donald Trump, hvor Nordkorea efter sigende vil erklære sig villig til atomnedrustning.

En helt anden situation end for et halvt år siden, hvor den ene nordkoreanske atomtest og missiltest afløste den anden, hvor de økonomiske sanktionerne mod Nordkorea blev desperat skærpet fra uge til uge, og hvor truslerne om krigshandlinger var skingre og blev taget alvorligt fra Nordkoreas og måske især fra USA’s side.

Umiddelbart skulle man mene, at alle i Østasien burde kunne drage et lettelsen suk over, at diplomatiet har overtaget scenen, men det gælder ikke i Tokyo. Premierminister Shinzo Abes regering, som er under hårdt pres af den ene indenrigspolitiske skandale efter den anden, er langt fra lykkelig over tingenes udvikling.

Dels har Abe i lang tid godt i den indenlandske debat kunne bruge en konstant krise omkring Nordkorea som argument for den højere japanske sikkerhedspolitiske profil og relative militære oprustning, som han står for. Derfor har han i de første mange måneder af Donald Trumps tid ved magten lagt sig tæt op ad den amerikanske præsidents hårde linje over for Nordkorea.

Men samtidig er der i den japanske regering en berettiget bekymring over slet ikke at være blevet taget med på råd i den aktuelle diplomatiske optøning omkring Nordkorea.

Abe er nok den statsleder i verden, som mest konsekvent har lagt sig op ad Trump og fra starten forsøgt at være hans bedste ven i verden. En indsats, som har givet ham mange politiske point på hjemmebanen, men som nu svier til ham. Trump fører skånselsløst en hård linje over for Japan i sin handelspolitik, og nu blæser han tilsyneladende også stort set på sin gamle allierede i forberedelserne til topmødet med Kim.

”Abe er været standhaftig i sit hårde anti-dialog-standpunkt (over for Nordkorea, red.), og han har troet, at han var på linje med Trump – indtil han pludselig ikke var det”, som professor Jeff Kingston fra Temple-universitetet i Tokyo udtrykker det.

I den situation kan man godt som professor Kingston frygte, at Japan i det aktuelle diplomati kan komme til at spille en rolle som ”spoiler” eller ligefrem sabotør. I disse uger forsøger Japan målrettet at få USA og Sydkorea til at tage spørgsmålet om bortførte japanere til Nordkorea i halvfjerdserne og firserne op i deres topmøder med Kim. Noget, der stensikkert vil være en provokation over for Nordkorea, som mener, at den sag for længst er afsluttet.