(Denne bagsidehistorie er skrevet til og offentliggjort af Kristeligt Dagblad)
Frugternes konge, durian, lugter så slemt, at den ikke kommer ind på hoteller i Thailand. Men smagen er populær hos flere og flere.
Stabler af durianfrugter ligger overalt på markedspladser og gadehjørner i Thailand. Den kaldes for ”frugternes konge”, og der er åbenlyst et stort marked for frugten blandt de lokale.
Men det er forbudt at tage den med inden døre på værelserne og elevatorerne på hotellerne. Det er forbudt at have den med i indkøbsposer i byens busser og metro – for ikke at tale om flyvemaskiner og andre lukkede rum, hvor det ikke kan lade sig gøre at lufte ud.
Hvis frugthandleren på gadehjørnet har skåret durian-frugten ud for at vise sine kunder, hvor frisk den er, så er det stensikkert, at han eller hun også omhyggeligt har pakket de udskårne stykker hermetisk ind i plastik.
Durianfrugten stinker simpelthen for slemt. Den har en gennemtrængende lugt af noget, der minder om råddenskab – selv når den er helt frisk – som overdøver alle andre lugte i en omkreds af adskillige meter.
De færreste, heller ikke sydøstasiater, synes, at det er nogen behagelig lugt. Og det ulyksalige er, at lugten fra durian er så stærk, at den i løbet af få øjeblikke kan sprede sig til alle kroge og afkroge af en bygning gennem bygningens ventilationsanlæg.
Smagen er derimod en helt anden historie.
Den er fersk og doven på en sød og bastant måde, mange tilrejsende turister har svært ved at forlige sig med den, og det gælder såmænd også en del yngre thaier.
Men hvis man er vokset op med smagen, er der mange, der så godt kan lide den, at de gerne lever med alle de besværligheder i hverdagen, som stanken gør nødvendige. Durian er stadig et centralt element i de fleste thai-køkkener.
”Durian smager glat, flødeagtig og lækker. Thaierne kan lide den af cirka de samme årsager, som europæerne kan lide ost. Det smager som cremebudding,” forklarer Prin Polsuk, der er chefkok ved Nahm, den berømteste thai-restaurant i Bangkok, til Kristeligt Dagblad.
”Når man bider i den – udefra og ind – er den først sprød for derefter at blive helt blød,” forklarer han.
Produktion og salg af durian er et stort erhverv i Thailand, verdens største eksportør. Over halvdelen af verdensproduktionen dyrkes i Thailand. Da markedet var i krise for få år siden, gjorde landets økologisk orienterede kokke og sundhedsideologer sig stor umage for at opfinde nye måder at bruge den ulyksalige frugt på i moderne fusionsmadlavning.
På Restaurant Nahm i Bangkok har man på menuen blandt andet durian med klistrede ris, durian-is, durian-makroner og durian-syltetøj.
Massaman durian er en traditionel karryret, fortæller Prin Polsuk, hvor man blot bruger durian i stedet for kartofler.
Også på en anden kendt restaurant, Chantorn Restaurant, ved Thailands østkyst, har man durian på menuen – blandt andet som alternativ til kartofler.
”I øjeblikket bliver durian faktisk mere og mere populær, og priserne bliver bedre for frugtdyrkerne,” fortæller restaurantens ejer, Ukrit Wongthongsalee.