april 16, 2025

Af

(NYUUSU – news): En ting er, at der unægtelig flere steder i Japans gamle kejserby Kyoto er alvorlige problemer med såkaldt ”overturisme”. Noget andet er, at det ry, alle disse historier giver Kyoto, truer med at underminere byens bestræbelser på at fremstå som et attraktivt turistmål og præsentere en formidabel og væsentlig fortælling om japansk historie for sine gæster udefra.

Ingen kan fortænke rejsende i Kyoto for gerne at ville se og opleve berømte og overrendte steder som Guldtemplet, bambusstien i forstaden Arashiyama og geisha-kvarteret Gion. Den drøm går i opfyldelse for flere og flere i disse år, hvor turismen i byen eksploderer.

Men man kan godt fortænke folk i at klumpe sig tankeløst sammen ved indgange og udgange, at sætte sig på kantsten og rækværk, hvor det åbenlyst er forbudt, at bøvle med tunge kufferter i busser eller på offentlige steder, som man kunne have sendt dem med fragt eller deponeret dem – for ikke at tale om dem, der fysisk antaster maikoer (geisha-lærlinge) eller begår hærværk på smukke, gamle ting.

Der er en masse historier i omløb om, at det mest er kinesiske turister, der gør den slags ting, men jeg har også set vesterlændinge og ligefrem japanere gøre det. Personligt er det faktisk mit indtryk fra mange besøg i de senere måneder, at mange turister fra alle verdenshjørner har lyttet til kritikken, og at flere turister end før er opmærksomme og forsøger at opføre sig ordentligt. Men det er de få, der blæser på den slags hensyn, der skaber overskrifter i øjeblikket.

Man kunne måske som professionel i turistbranchen gøre mere for at organisere besøgene på de følsomme punkter, så man kommer i mindre undergrupper, at finde smutveje, hvor man dribler uden om de mest stressede passager – eller ligefrem stimulere folk til at besøge nogle andre af byens fantastiske templer og helligdomme end dem, man altid besøger. Det gør jeg mig personligt som rejseleder på mange Kyoto-ture en hel del tanker om.

Men man kunne også vælge at indføre flere regler – og håndhæve dem skrappere. Den erfarne turarrangør i Kyoto, canadieren Peter MacIntosh, gør sig i dag på et frustreret facebook-opslag til sine venner til talsmand for at indføre et decideret turistpoliti med myndighed til at give bøder på stedet til folk, der trænger ind på folks ejendom, blokerer trafikken og begår vandalisme – som man åbenbart gør i Singapore.

Kyoto er med alle sine modsætninger og dilemmaer immervæk et fascinerende og eventyrligt sted at besøge for os udefra. Turisme i byen giver gode og positive muligheder for job, indtjening og udvekslinger for byens befolkning. Men hvis der ikke gøres mere fra alle aktørers side for at imødegå de aktuelle historier om overturisme, som jo ikke kommer ud af ingenting, og som aktuelt giver byen et blakket ry som turistmål, så ender det med, at mange rejser udenom, og mange går glip af gode oplevelser, de kunne have fået.

LÆS: Rapport fra den japanske avis Yomiuri Shimbun om overturisme i Kyoto

Foto: Peter Macintosh

NIYUUSU NEWS

Mine NYUUSU-klummer om Japan og Østasien udkommer på hjemmeside og  facebook en eller to gange om ugen - undtagen når jeg arbejder som rejseleder i Japan. Så vil der være længere mellem dem. En eller to gange om måneden vil jeg udsende et NYUUSU-nyhedsbrev. Danske mediers professionelle dækning af den del af verden er desværre svækket i de senere år. Jeg håber, at jeg med min lange erfaring kan bidrage en smule til at udfylde dette hul.

Prisen for at modtage nyhedsbrevet er et engangsbeløb på 300 kroner. Så modtager I det i årevis, indtil jeg segner. Skriv til mig på arc@asgerrojle.com – og sæt beløbet ind på mobilePay 26360251, mærket NYUUSU og jeres email-adresse. I er velkomne til at gå højere op i pris, alt efter pengepung. Beløbet vil indgå i mit firmas regnskab, og jeg får tid og ressourcer til at holde mit lille nyhedsmedie i live. I givet fald tusind tak. Alle vil uanset betaling kunne følge med i NYUUSU-indlæggene og deltage aktivt med råd, ideer og kritik ved at melde sig ind i facebook-gruppen af samme navn.