oktober 20, 2024

Af

(NYUUSU – news): Opposition eller ej? Det har lige siden dets dannelse for ti år siden været det store dilemma for det japanske oppositionsparti Nihon Ishin no Kai. Partiet oversætter selv sit navn til Japans Innovationsparti, ligesom dets forgænger, det brød ud fra, men det kan lige så vel oversættes til Japans Selvtillidsparti eller Genopretningsparti.

Iagttagere udefra kan godt synes, at Nihon Ishin som parti er lidt af et mysterium. Det er først og fremmest et lokalt fænomen i Kansai-området (Osaka, Kobe og omliggende amter), hvor det og dets forgængere i lang tid har siddet lige så sikkert på flertallet ved de fleste valg, som det konservative regeringsparti, LDP, har gjort i stort set resten af Japan.

Partiet går ind for decentralisering og en mindre stat og beskyldes ofte for populisme. Hvis man ser på sikkerhedspolitik, økonomisk politik og socialpolitik, er Nihon Ishin ikke et nævneværdigt mindre konservativt parti end LDP, og mange har ment, at partiet egentlig ville være en langt mere logisk regeringspartner for LDP end det buddhistiske parti Komeito, som LDP har været i koalition med i et kvart århundrede, men som stadig har elementer af det gamle fredsorienterede og socialt indstillede parti, det var engang. LDP har dog loyalt valgt at holde fast ved koalitionen med Komeito, som har en velorganiseret stamme i den religiøse gruppering Soka Gakkai, hvis medlemmer stemmer trofast og villigt stiller op som fodfolk, når der kaldes til valgkamp.

Nihon Ishin ser sig selv som et byorienteret og erhvervsvenligt reformparti og har ofte i endog stærke vendinger vendt sig mod LDP’s måde at agere som regeringsparti, især dets lemfældige omgang med valgkamp-penge og andre støttebeløb, mere end man egentlig har vendt sig mod den førte politik. Derfor har partiet af logiske grunde også til tider svært ved at samarbejde tillidsfuldt med andre oppositionspartier. Den aktuelle partileder, Nobuyuki Baba, lægger ikke skjul på, at det vil være en ønskesituation for partiet, hvis det skulle ske, at LDP-Komeito-alliancen lige akkurat mister flertallet og får brug for en eller anden form for alliance med Nihon Ishin for at bevare magten. Opstår den situation, hvilket er usandsynligt, men ikke helt utænkeligt, får Nihon Ishin pludselig en helt central placering i japansk politik.

”Den afgørende faktor for regeringens ramme vil være, hvor mange sæder i underhuset hvert parti har efter valget. Jeg vil tage beslutning, når jeg ser valgresultaterne”, har Nobuyuki Baba udtalt i et interview med nyhedsbureauet Jiji.

I mange år har partiet ihærdigt prøvet at blive et landsparti, og det er faktisk det tredjestørste parti i øjeblikket efter et pænt valg ved sidste underhusvalg. Generelt har det imidlertid lidt tilbageslag, hver gang det prøvede kræfter andre steder i landet, og har måttet søge tilbage til den trygge base i Osaka og omegn. I de senere år har der imidlertid været en del tegn på, at partiet har formået at rekruttere anerkendte og populære ansigter i andre dele af Japan, men at det til gengæld er kommet  i defensiven ved flere lokal- og suppleringsvalg hjemme i Kansai-regionen, hvor det ofte af mange vælgere opfattes som lige så magtfuldkomment, som LDP opfattes på landsplan.

LÆS: Nyhedsbureauet Jiji’s interview med Nobuyuki Baba.

Foto af en lokal Ishin-kandidat, der fører kampagne uden for Himeji Station i Hyogo-amtet, en del af partiets traditionelle hjemmebane: Asger Røjle Christensen

NIYUUSU NEWS

Mine NYUUSU-klummer om Japan og Østasien udkommer på hjemmeside og  facebook en eller to gange om ugen - undtagen når jeg arbejder som rejseleder i Japan. Så vil der være længere mellem dem. En eller to gange om måneden vil jeg udsende et NYUUSU-nyhedsbrev. Danske mediers professionelle dækning af den del af verden er desværre svækket i de senere år. Jeg håber, at jeg med min lange erfaring kan bidrage en smule til at udfylde dette hul.

Prisen for at modtage nyhedsbrevet er et engangsbeløb på 300 kroner. Så modtager I det i årevis, indtil jeg segner. Skriv til mig på arc@asgerrojle.com – og sæt beløbet ind på mobilePay 26360251, mærket NYUUSU og jeres email-adresse. I er velkomne til at gå højere op i pris, alt efter pengepung. Beløbet vil indgå i mit firmas regnskab, og jeg får tid og ressourcer til at holde mit lille nyhedsmedie i live. I givet fald tusind tak. Alle vil uanset betaling kunne følge med i NYUUSU-indlæggene og deltage aktivt med råd, ideer og kritik ved at melde sig ind i facebook-gruppen af samme navn.