august 26, 2024

Af

(NIYUUSU – news): En af sommerens meget japanske traditioner er gymnasiemesterskaberne i baseball, som altid foregår under bagende sol på det gamle og ærværdige Koshien-stadion i Kobe. Der er tv-transmissioner dagen igennem, og langt de fleste følger med i, hvordan det går for den deltagende skole fra ens eget amt. Måske kender man familien til en af de drenge, der er med.

I år vandt et hold fra det lille private gymnasium, Kyoto International, for første gang turneringen – til stor jubel overalt i den gamle kejserby. Men siden har Kyoto Amt følt sig nødsaget til at henvende sig til japanske internetudbydere med en anmodning om at få fjernet en række pinlige og diskriminerende posteringer på sociale medier.

Skolen i Kyoto har nemlig koreanske rødder og blev oprindeligt stiftet i årene efter verdenskrigen som skole for børn af koreanske familier i Japan. I dag er stadig en fjerdedel af eleverne koreanske statsborgere, selv om de er vokset op i Kyoto. Det har provokeret en gruppe nationalistiske og anti-koreanske internetkrigere, som ofte lader høre fra sig på det vildtvoksende japanske internet, at en ”koreansk” skole således har vundet den mest japanske af alle japanske skoleturneringer.

Især er det faldet dem for brystet, at den officielle skolesang for Kyoto International, der er på koreansk og – som traditionen tilskriver det – blev afspillet på stadion ved hver sejr undervejs i turneringen, indeholder en linje om ”Østhavet”, der er det koreanske navn for havet mellem Japan og Korea, der i Japan – og Danmark – officielt hedder Det Japanske Hav. En evig strid mellem de to lande.

I en tid, hvor der flytter flere og flere udlændinge fra andre asiatiske lande til Japan for at arbejde, er det en lidt anden historie med det store koreanske mindretal i Japan på en halv million mennesker, de såkaldte zainichi, som har været der i flere generationer, siden mange koreanere kom til Japan for at arbejde på fabrik i de fremvoksende industrier før, under og efter verdenskrigen, mange af dem i en tid, hvor Korea officielt med magt var gjort til en del af Japan.

Zainichi er blevet groft diskrimineret i årtier, men anden og tredje generation har faktisk kunnet gå hen på rådhuset og efter noget papirarbejde få japansk statsborgerskab, hvis de ville. Mange har imidlertid undladt at gøre dette, idet man i de koreanske miljøer traditionelt har identificeret sig som koreanere og ikke japanere.

Foto af Koshien: Wikimedia Commons

LINK: Læs avisen Mainichi Shimbuns præsentation af Kyoto International’s historie

NIYUUSU NEWS

Mine NIYUUSU-klummer om Japan og Østasien udkommer på hjemmeside og  facebook en eller to gange om ugen - undtagen når jeg arbejder som rejseleder i Japan. Så vil der være længere mellem dem. En eller to gange om måneden vil jeg udsende et NIYUUSU-nyhedsbrev. Danske mediers professionelle dækning af den del af verden er desværre svækket i de senere år. Jeg håber, at jeg med min lange erfaring kan bidrage en smule til at udfylde dette hul.

Prisen for at modtage nyhedsbrevet er et engangsbeløb på 300 kroner. Så modtager I det i årevis, indtil jeg segner. Skriv til mig på arc@asgerrojle.com – og sæt beløbet ind på mobilePay 26360251, mærket NIYUUSU og jeres email-adresse. I er velkomne til at gå højere op i pris, alt efter pengepung. Beløbet vil indgå i mit firmas regnskab, og jeg får tid og ressourcer til at holde mit lille nyhedsmedie i live. I givet fald tusind tak. Alle vil uanset betaling kunne følge med i NIYUUSU-indlæggene og deltage aktivt med råd, ideer og kritik ved at melde sig ind i facebook-gruppen af samme navn.