august 9, 2024

Af

(NIYUUSU-news) – Der bliver flere og flere udlændinge overalt i det japanske samfund. Ikke kun i byerne, men også ude på landet. Nu er der over tre millioner af dem. De kommer til landet, fordi der er kæmpestor arbejdskraftmangel, og der er brug for dem. Tendensen vil utvivlsomt fortsætte.

Den har været tydelig de sidste femten-tyve år. Mange vesterlændinge på gennemrejse ser det måske ikke, for langt de fleste af tilflytterne er asiater, og derfor ser man stadig i vestlige medier fremstillinger af ”det lukkede Japan”, der ser ud, som om de var skrevet for tyve år siden. Japans stramme corona-politik har også bidraget til at holde dette forældede Japan-billede i live.

I en nylig DR-reportage hedder det, at det er ”helt nyt, at man kan gå i Seven-Eleven og se en udlænding bag disken”. Men sagen er, at det har faktisk allerede i årevis været mere reglen end undtagelsen i japanske døgnbutikker. Det er netop den slags løse og lavtlønnede job, som mange af de tilrejsende udlændinge får.

Den største gruppe af disse indvandrere er vietnamesere efter et massivt rykind i de senere år. Men der er også mange kinesere, filippinere, nepalesere, srilankanere, pakistanere og indonesere. Nogle har familien med, andre er enlige, unge mænd.

Det er sandt – men en helt anden historie – at Japan har en stram og umenneskelig flygtningepolitik. Det er også sandt, at mange udlændinge underbetales, udnyttes og behandles dårligt, især ude på landet. Men der er ikke desto mindre så meget at tjene ved at flytte til Japan, at flere og flere fra andre lande i Asien gør det.

Den mest konservative fløj i det japanske regeringsparti har indtil for få år siden klynget sig til den myte, at en af Japans styrker er landets og folkets ”homogenitet”, og modsat sig, at der skete stor indvandring. Men de fleste japanske politikere har for længst indset, at øget indvandring uundgåeligt må blive en af løsningerne på de alvorlige arbejdskraft-problemer, som den skæve befolkningsudvikling gennem mange årtier har ført med sig. Der er indført nye visa-kategorier for faglærte, og inden for visse erhverv har man ført deciderede hvervekampagner i andre asiatiske lande.

Link til Nikkei-nyhed: Japan’s foreign resident population exceeds 3 million for first time

Foto: Asger Røjle Christensen

NIYUUSU NEWS

Mine NIYUUSU-klummer om Japan og Østasien udkommer på hjemmeside og  facebook en eller to gange om ugen - undtagen når jeg arbejder som rejseleder i Japan. Så vil der være længere mellem dem. En eller to gange om måneden vil jeg udsende et NIYUUSU-nyhedsbrev. Danske mediers professionelle dækning af den del af verden er desværre svækket i de senere år. Jeg håber, at jeg med min lange erfaring kan bidrage en smule til at udfylde dette hul.

Prisen for at modtage nyhedsbrevet er et engangsbeløb på 300 kroner. Så modtager I det i årevis, indtil jeg segner. Skriv til mig på arc@asgerrojle.com – og sæt beløbet ind på mobilePay 26360251, mærket NIYUUSU og jeres email-adresse. I er velkomne til at gå højere op i pris, alt efter pengepung. Beløbet vil indgå i mit firmas regnskab, og jeg får tid og ressourcer til at holde mit lille nyhedsmedie i live. I givet fald tusind tak. Alle vil uanset betaling kunne følge med i NIYUUSU-indlæggene og deltage aktivt med råd, ideer og kritik ved at melde sig ind i facebook-gruppen af samme navn.