Den 11. marts 2011 nedsmeltede tre reaktorer ved atomkraftværket i Fukushima i det nordøstlige Japan efter en gigantisk tsunami. Jeg har besøgt Fukushima mange gange siden som journalist, kursusleder eller rejseleder. Og jeg udgav i anledning af tiårsdagen i 2021 en bog på Turbine med titlen: “Fukushima – den dramatiske beretning om et herligt sted i Japan”.

For mange danskere er Fukushima slet og ret blevet navnet på en katastrofe. Men det er synd og skam, for Fukushima er så meget andet og mere end det. Det er Japans tredjestørste amt med en spændende historie om samuraiernes sidste bastion i Japan, en fabelagtig natur med grønne bjergskråninger og blå bjergsøer, Japans bedste sake (risvin) og et mangesidet køkken med et stort udbud af frugt og svampe.

Derudover fortæller bogen selvfølgelig også om, hvad der skete på det ødelagte atomkraftværk i løbet af de første ti år efter katastrofen, hvilke konsekvenser ulykken har haft for Fukushimas seje befolkning, og hvorfor den historie slet ikke er afsluttet endnu – selv om mange er lige ved at have glemt den.

atomkraftværk i Fukushima