HONJITSU - Nyt fra Japan: Dette foto er taget klokken lidt i otte i går morges i et metrotog på vej fra Jimbocho til Otemachi neden under Tokyos centrum.
Togene på Mita-linjen plejer at være kendt for at være ganske særligt proppede mellem syv og ni om morgenen, og i det hele taget er Japans metro berygtet i verden for sine hårdt-pakkede tog i myldretiden, hvor passagerer står klinet op ad hinandens kroppe, og hvor de ansatte på perronerne som en del af deres job skubber folk ind i togene.
Men se på dette billede, der er mange mennesker, bevares, men der er luft mellem folk. Det er slet ikke så slemt, som det plejede at være på den tid. Den værste myldretid er mirakuløst væk. Jeg havde godt en fornemmelse af, at det var ved at ske, inden jeg forlod Japan i juli. Og nu efter at være vendt tilbage har jeg fået det bekræftet. Efter forårets corona-nedlukninger er der ikke så megen myldretid i togene om morgenen, som der har været.
Tal fra metro-selskabet bekræfter dette indtryk. Officielt var togene i 2018 i gennemsnit fyldt med 163 procent så mange passagerer, som de var bygget til at rumme, og dette tal var meget højere i myldretiden, især om morgenen.
Efter virksomheder og arbejdspladser i stor udstrækning er genåbnet efter undtagelsestilstand og lockdown er det gennemsnitlige tal pludselig nede på 60 procent i Tokyos undergrund. Det forventes at stige igen til 70 procent, men ikke mere end det.
Der er flere forklaringer på dette dramatiske skifte. Mange er begyndt at arbejde hjemmefra. Mange arbejdspladser har indført forskudt arbejdstid, så nogle møder meget tidligt og andre meget sent. De, som selv kan arrangere deres arbejdstid, undgår i højere grad end tidligere myldretiden, for de ved, at smittefaren er stor, når man står så tæt sammen, også selv om 99 procent har maske på. Ikke fordi der er nogen regel om, at det skal man – men simpelt hen for at passe på hinanden.
Borgere i Tokyo og andre japanske storbyer har altid opfattet trængslen i myldretiden som en uundgåelig ulempe ved at bo og arbejde i byen, og hidtil har trafikken kun kunnet gennemføres, fordi jernbaneselskaberne i årene lige efter Anden Verdenskrig gennemførte en bemærkelsesværdigt succesfuld kampagne for at lære folk at stå i kø, så alle hjalp hinanden med at sikre, at togene gik til tiden - og det gjorde de så godt som altid, uanset hvor proppede de var.
”Køer og præcise togtider blev fremmet for at undgå trængsel”, forklarer trafikforskeren Nobuyuki Sato i avisen Yomiuri Shimbun. ”Denne praksis passede til billedet af det ærlige og hårdtarbejdende japanske folk”.
Men nu viser det sig til alles overraskelse, at den værste myldretid alligevel ikke var så uundgåelig, som man troede. Og meget tyder på, at den reducerede trængsel er en langsigtet tendens. Jernbaneselskaber prøver at understøtte den ved at indføre forskellige priser i løbet af dagen, der yderligere skal stimulere folk til at tage toget uden for myldretiden. Det har man længe haft i Danmark, men det er en helt ny tendens i Japan.