august 4, 2020

Af

HONJITSU – Nyt fra Japan: Et af de erhvervsgrene i Japan, som er hårdest ramt af corona-krisen, er turismen. Inden for syv-otte år har flyselskaber, jernbaner, hoteller og seværdigheder ellers oplevet en enestående vækst. Både udenlandske og indenlandske rejsende er strømmet til, og tusinder af nye arbejdspladser er skabt. Men pludselig forsvandt turisterne og dermed arbejdspladserne i løbet af få uger i marts og april.

Den japanske regering har derfor længe været under pres fra den kriseramte turisme-sektor for at få gang i forretningen igen. Det har stadig lange udsigter med en genåbning af Japans grænser for udenlandske turister eller for udlændinge i stort antal i det hele taget. Men man kunne gøre en indsats for at få japanerne til igen at vove sig på rejse i deres eget land, mente man.

Derfor blev en rundhåndet ”Go To”-kampagne designet i de optimistiske uger i juni, hvor smittetallene syntes under kontrol, og hvor politikere og virologer stolt talte om, at den ”japanske model” for bekæmpelse af smittespredning havde været en kolossal succes. Med rabatkuponer og regeringssubsidierede prisnedslag på tog- og flybilletter samt overnatning har man målrettet bestræbt sig på at stimulere en øget trafik på tværs af de japanske øer.

Kampagnen startede officielt for et par uger siden, og den har givet en tydelig respons. Mange japanere har længtes efter at komme på farten, og øjenvidner fortæller, at der atter er trængsel ved guldtemplet i Kyoto, men kun med japanere.

Nogen stor succes er kampagnen nu ikke, for i mellemtiden er der sket det, at smittetallene atter er steget dramatisk i hele landet, sådan at de i den seneste uge har ligget på over 1000 om dagen, langt højere end da der blev indført undtagelsestilstand i april. En del af stigningen skyldes øget testning i miljøer med smitterisiko, for eksempel nattelivet, men den har i en vis udstrækning bredt sig fra disse miljøer til resten af bylivet og til ældre og mere sårbare befolkningsgrupper.

I den situation gav regeringens rådgivere fra begyndelsen det råd at udskyde ”Go To”-kampagnen, men regeringen overhørte dette råd af hensyn til økonomien. Det eneste, man gjorde, var at eliminere hovedstaden, hvor smitten var værst, fra kampagnen, så man hverken kan få tilskud til at rejse til Tokyo eller ud af Tokyo.

Når smittetallene siden er steget på landsplan – ikke mindst i feriecentre som Okinawa – har mange kritikere givet ”Go To”-kampagnen en del af skylden for denne udvikling, og derfor oplever omrejsende turister med nummerplader på bilerne fra fjerne amter, at de ikke alle steder entydigt bliver budt velkommen på samme gæstfrie manér, som man er vant til i Japan.

Foto: Pikist