HONJITSU – Nyt fra Japan: Danskerne diskuterer stadig stolpe op og vægge ned, men herovre i Japan er der ikke for alvor nogen, der er i tvivl om, at det er en afgørende god ide at bære maske på offentlige steder, hvis man vil give sit bidrag til en formindskelse af smittespredning med covid-19.
I de perioder under forårets og forsommerens corona-krise, hvor der har været undtagelsestilstand og ekstra alarm, er det tæt på hundrede procent, der har båret maske i toge, på stationer og i supermarkeder.
Men nu har den tilstundende sommer skabt et dilemma. Når det bliver rigtigt lummervarmt, bliver der ekstra lummervarmt inde bag en maske. Det er ubehageligt for alle – og selvfølgelig også for japanere. Hvad værre er, den koncentrerede varme tæt ved ansigtet øger risikoen for hedeslag, ikke mindst for ældre mennesker.
Så nu er de belærende sundhedsindslag i aftenens tv-aviser pludselig blevet mere tvetydige. Folk instrueres i at have masker på fra morgenstunden for at vise ansvarlighed og undgå at smitte andre. Men på den anden side instrueres man om at tage dem af igen, så snart man befinder sig i situationer i varmen, hvor der er en rimeligt sikker ”social distance”, herovre defineret som to meter, til andre mennesker – eller hvis risikoen for overophedning er stor. Skoleelever skal for eksempel de fleste steder have masker på i timerne, men tage dem af, når de løber og leger i skolegården i frikvarteret.
Samtidig har maskefabrikanter fået travlt med at markedsføre masker, der er ”cool”. Producenter, der normalt producerer sportstøj, har designet nogle populære masker i mange farver, der er lavet af det samme kunststof som moderne sportstøj og badedragter, så det tørrer hurtigt, opsuger sved og varme og ikke slutter helt tæt ind til kroppen.
Andre steder kan man i automater købe hundedyre masker, der er udstyret med små isposer på indersiden. Jeg har set indslag om det i fjernsynet, men jeg har faktisk endnu aldrig set nogen spadsere rundt med sådan en maske. Det må også være lidt halvtungt.