HONJITSU – Nyheder fra Japan: ”Japan-modellen har virket”, sagde premierminister Shinzo Abe med en blanding af stolthed og lettelse, da han mandag erklærede undtagelsestilstanden for ophævet i hele Japan. Men undervejs i processen over de foregående syv uger med at få styr på covid-19-smittespredningen i landet, var der ikke ret mange i selve Japan, der havde hørte noget om nogen ”Japan-model”.
Den pludseligt opdukkede Japan-model er en kæmpestor efterrationalisering.
Der har været fokus på Osakas guvernørs gennemtænkte ”Osaka-model”, som havde meget konkrete og målbare måltal for, hvor lave smittetallene skulle være, og hvor frie ressourcerne skulle være på sygehusene, før man kunne lukke op for samfundet. Andre steder i landet var man i de sidste faser gevaldigt inspireret af Osaka-modellen, men ikke noget med nogen generel og fælles Japan-model.
Den opstod først ud af støvet, da man i hvert fald i denne omgang kom i mål med et pænt resultat (hvis man må være så kynisk over for de 869 dødsofre til og med torsdag).
Uanset hvor usikker regeringen har set ud, og uanset hvor mange fejltagelser og pr-fadæser, den har gjort sig skyldig i undervejs, er den japanske befolkning sluppet nådigt. Så et eller andet har Japan gjort rigtigt, som arkitekten og bæredygtighedseksperten Azby Brown fra organisationen Safecast, der har boet i Japan siden 1985, konstaterer i en video-podcast fra Shingetsu-nyhedsbureauet (citeret i min egen Ræson-artikel fra forleden dag om mysteriet om Japans lave dødstal).
Betegnelsen ”Japan-modellen” må pr. efterrationalisering dække over en blanding af en cluster-strategi, stor sparsommelighed med dyre PCR-test samt en blød nedlukning, baseret på en disciplineret og i forvejen meget renlig befolkning. En model, som er svær at oversætte til andre lande med andre traditioner, men nu har man i det mindste i selve Japan konkrete erfaringer med at bruge den slags metoder over for en pandemi og vil kunne reagere hurtigere end sidst, når anden og tredje covid-19-bølge utvivlsomt i et eller andet omfang kommer.